Велико интересовање Новосађана за сепарацију отпада

Радници ЈКП „Чистоћа“ данас су на Рибљој пијаци са Новосађанима разговарали о пројекту примарне сепарације отпада, који у ширем центру града почиње 1. новембра.

Новосађани су и овом приликом показали заинтересованост и спремност да се укључе у посао који нам је свима заједнички. Бројни наши суграђани истакли су приликом сусрета са радницима “Чистоће” да је овакав пројекат нешто што чекају годинама и изразили наду да ће заживети у потпуности.

У првој фази примарне сепарације отпада биће обухваћен шири центар града – старо језгро, Житни трг и део оивичен Београдским кејом и Радничком улицом. Укупно око 15 хиљада домаћинстава имаће прилику да смеће раздвоје кући и убаце га у подземне контејнере који ће бити раздвојени – за комунални и амбалажни отпад. Посебно обележени камиони „Чистоће“ односиће овај отпад на даље сортирање и рециклажу на Градској депонији.

– Ово је изузетно важан посао, којим ЈКП “Чистоћа” и Град Нови Сад иду у сусрет законским прописима према којима се то од нас очекује. Имамо подршку града, која се, између осталог, огледа и у томе што ће током октобра комунална полиција и инспекција појачано обилазити контејнерска места и новчано кажњавати све оне који несавесно одлажу смеће. Тако ће бити и када пројекат заживи – изјавио је директор ЈКП „Чистоћа“ Владимир Зеленовић.

ЈКП „Чистоћа“ је у новосадским основним школама које гравитирају ширем центру града поделило канте за раздвајање отпада, а у наредном периоду ћемо, у сарадњи са Факултетом техничких наука, Департманом за инжењерство и заштиту животне средине, организовати и предавања и радионице за ђаке на ову тему.

У Новом Саду,

15.10.2016.

 Информативна служба ЈКП “Чистоћа”

cistoca

cistoca-3cistoca-2

One thought on “Велико интересовање Новосађана за сепарацију отпада

  1. Kad smo kod separacije otpada, u mom licnom slucaju vlada veliko interesovanje o otpadu koji se ostavlja sirom Zeleznickog parka: ispod drveca, ispod simsira (Buxus sempervirens) kao i ispod posadjenog polusuvog drveca (neka vrsta akacije pretpostavljam) koja bi trebalo da spreci gradjane da se penju do pruge, kao i zasto u celom parku postoji samo jedna kanta za smece i jedan poluraspadnuti kontejner iz praistorije. Dalje, zasto se vadi zdravo drvece, zsto se seku kidaju i lome grane potpuno zdravom drvecu (Jele, Kesten) i gde i za ciji ogrev odlaze te grane. Ako ne dobijem odgovor, ovo sve cu uskoro proslediti Srbija sumama, i ostalim ekoloskm organizacijama, kako domacim tako stranim.

Comments are closed.