Од 1. новембра почиње примарна сепарација отпада

ЈКП „Чистоћа“ од 1. новембра почиње пилот-пројекат примарне сепарације отпада.  У првој фази биће обухваћен шири центар града – старо језгро, Житни трг и део оивичен Београдским кејом и Улицом Максима Горког. Укупно око 15 хиљада домаћинстава имаће прилику да смеће раздвоје кући и убаце га у подземне контејнере који ће бити раздвојени – за комунални и амбалажни отпад. Наше предузеће овај пројекат спроводи и промовише у сарадњи са Факултетом Техничких Наука, Департманом за инжењерство и заштиту животне средине.

Посебно обележени камиони „Чистоће“ односиће овај отпад на даље сортирање и рециклажу на Градској депонији.

– Ово је изузетно важан посао, којим наше предузеће и Град Нови Сад иду у сусрет законским прописима према којима се то од нас очекује. Имамо подршку града, која се, између осталог, огледа и у томе што ће током октобра комунална полиција и инспекција појачано обилазити контејнерска места и новчано кажњавати све оне који несавесно одлажу смеће. Тако ће бити и када овај пројекат заживи – изјавио је директор ЈКП „Чистоћа“ Владимир Зеленовић.

ЈКП „Чистоћа“ је протеклог викенда, на Тргу слободе, промовисала овај пројекат радионицом за ученике новосадских основних школа. Ђаци су, са студентима Факултета Техничких Наука, правили украсне предмете од амбалажних материјала. Осим тога, на Тргу је организована и изложба дечијих радова на тему рециклаже.

– Колико је значајно да Новосађани прихвате овај систем, говори чињеница да су у девет основних школа већ подељене канте за сепарацију, а у наредном периоду, уз подршку града, ЈКП „Чистоћа“ ће наставити са том праксом. Осим тога, у сарадњи са Факултетом Техничких Наука, биће организована и кратка предавања за основце, на тему сепарације и рециклаже, јер је најважније да се том темом бавимо системски и да најмлађима усадимо праве вредности на време – додао је Владимир Зеленовић.

Од 1. новембра почиње примарна сепарација отпада

img_20161008_110356

img_20161008_110435

img_20161008_110609 img_20161008_110614